/ БГНЕС
Изложба по повод 20-годишното участие на България в ЦЕРН беше открита от образователния министър Красимир Вълчев и генералният директор на организацията Фабиола Джаноти, предаде БГНЕС.

В Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) участват активно 120 наши учени. „Не можем да оценим с точност ролята на ЦЕРН. Можем да кажем обаче, че близо 40 български компании участват в ЦЕРН, други 720 учени и над 4000 ученици са посетили организацията, заяви пред журналисти министърът след откриването на изложбата.

Радев: Югоизточна Европа трябва да обедини усилия за Международен институт за устойчиви технологии

„ЦЕРН ни казва, че фундаменталната наука трябва да бъде международна, сами не можем да направим големи пробиви. Затова и ние стимулираме паневропейските структури, участваме във все повече от тях“, допълва Вълчев.
 

БГНЕССпоред министъра най-голямата полза от участието ни в ЦЕРН е, че участваме в създаването на най-мащабния проект – Хикс бозона. За участието си страната ни плаща годишна членска вноска в размер на 3 млн. франка.

Изложба по случай 20-ата годишнина на България в ЦЕРН (ВИДЕО)


За мен е чест да бъда на изложбата, защото партньорството ни с България е много добро, заяви пред медиите генералният директор на организацията Фабиола Джаноти. Това партньорство се развива в няколко ключови за ЦЕРН направления. Съществена роля имат редица фирми, с които си партнираме за развитието на нови технологии. Не на последно място - вашата страна от години има политическа и социална роля при формирането на съвместните инициативи по целия свят, отбеляза директорът.
 
БГНЕС