120 години от откриването на Софийската централна гара
120 години от откриването на Софийската централна гара / снимка: Sofia Photo Agency

Днес се отбелязват 120 години от откриването за международен превоз на жп линията Цариброд-София-Вакарел-Белово. Участъкът Цариброд-София-Вакарел е изцяло проектиран и построен от български инженери и проектанти. Заедно с първата жп линия на територията на България, свързваща Русе и Варна, пусната в експлоатация на 7 ноември 1866 г., се учредява системата на Българските държавни железници.

На днешния ден се навършват и 120 години от откриването на Софийската железопътна гара. За неин пръв началник е назначен Йосиф Карапиров, служител в Хиршовата железница. През 1948 г. е пуснат първият етап от построената разпределителна гара Подуяне, като така се разделя пътническата от товарната работа в гара София. Тогава гара София е наречена Централна.

На 23 февруари 1971 г. е направена първата копка за строителството на новата Централна гара-София от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 6 септември 1974 г. тя е открита за експлоатация. По време на строителството началник на гарата е чешкият възпитаник Георги Бойкин.