12 милиона европейци са опитвали кокаин
12 милиона европейци са опитвали кокаин / снимкa: Sofia Photo Agency

Разпространението на наркотици в България не би било възможно без участието на хора от различни нива на властта. Това каза депутатът от ОДС Иван Колчаков при представянето на Годишния доклад на Европейския съюз по проблемите на наркотиците и наркоманиите, предаде БГНЕС.

Според Колчаков настоящото управление на страната не прави всичко необходимо за разбиване на каналите за наркотици и това допълнително благоприятства увеличаването на разпространението сред българското население. Проучването на Агенцията срещу наркотиците на ЕС – EMCDDA сочи, че през 2007 г. в Афганистан са произведени рекордните 8200 тона хероин. Възможно е действителното количество да е по-голямо.

През последната една година е задържан 10% повече хероин по границите на страните с ЕС. Според доклада между 1,3 и 1,7 млн. души от Евросъюза употребяват наркотици. Все още има хора, приспособяващи се към употребата на хероин, като 20 процента от тях го приемат венозно, а 40 на сто са на възраст под 25 години.

Средната възраст на починалите от свръхдоза за ЕС е около 35 години. Нараства употребата на синтетични вещества заради лесната им достъпност. На някои места се наблюдава и употреба на фентанил, чието действие е по-силно от това на хероина. Стимулантите – амфетамини, екстази и кокаин, са на второ място по употреба в Европа след канабиса. Според доклада, 12 милиона европейци са опитвали кокаин и са на възраст от 12 до 64 години. 11 милиона са опиталите амфетамин, а 9,5 милиона - екстази. 3,5 милиона европейци между 15 и 34 години са употребили кокаин през 2007 г. Използвалите канабис са 71 милиона европейци на възраст от 15 до 64-годишна възраст. При канабиса има сигнали за намаляваща популярност. Но кокаинът, макар и не толкова лесно достъпен, е все по-употребяван.

Според доклада, Турция все още остава важна транзитна държава за разпространението на наркотици. Там два пъти е нараснало количеството на задържания хероин за 2007 г.