1050 човека обядваха кебап, сготвен в един тиган. Това се случи по време на първия национален фолклорен събор "Лудогорие" край Разград.
Юнашкият тиган на Ангел Ангелов е кандидат за Рекордите на Гинес, съдът събра месото от три прасета, а имаше място и за още.
"С намираш три прасета" започва рецептата за капанския кебап, сготвен за 1050 човека.
Освен 150 кг свинско месо той включва още 100 кг лук, 5 кг моркови, 100 кг гъби, 50 връзки магданоз, 2 литра олио, 20 л вино, 100 връзки пресен лук, 60 връзки пресен чесън, а също и тайната подправка на баба Цонка от Копривщица.
Готвенето на открито в местността "Пчелина" край Разград продължи близо 5 часа, вкусната манджа бъркаха четирима готвачи, а и всеки, който пожела да ги отмени.
В Юнашкия тиган се готви за пети път, три пъти в Копривщица и веднъж в Трън са опитвали от вкусните гозби, забъркани в него.
Гигантският съд с диаметър 150 см е претендент за Рекордите на Гинес и вече е преминал три от четирите етапа, разказва авторът на идеята Ангел Ангелов.
Приготвеното в Юнашкия тиган се продава по 3 лв. порцията, а в неделя менюто ще се смени - пилешки хапки с подправки.
Представянето на гигантския съд е част от Първия национален фолклорен събор "Лудогорие", който продължава два дни. Целта му е да представи музикалното многообразие в региона, като от сцената звучат български, турски и ромски ритми.