101 години от геноцида над арменци в Османската империя
101 години от геноцида над арменци в Османската империя / Guliver/Getty Images

Армения и арменците в цял свят отбелязват днес годишнината от началото на масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г., предаде ТАСС.

1,5 милиона арменци биват избити преди 101 години през Първата световна война според арменските власти, които определят зловещите събития като геноцид.

Хиляди поискаха Обама да признае арменския геноцид

Съвременна Турция оспорва броя на жертвите и отрича арменците да са били подложени на геноцид.

Избиването на повече от 200 арменски интелектуалци на 24 април 1915 г. е смятано за начало на масовите убийства, отбелязва Асошиейтед прес. Мнозина историци определят тези кланета като геноцид.

Арменските ръководители начело с президента Серж Саркисян и патриарх Карекин Втори ще посетят днес мемориалния комплекс в памет на жертвите, посочва ТАСС.

Централен гост при отбелязването на мрачната годишнина ще бъде американският актьор Джордж Клуни, който пристигна в Армения, отбелязва АП.

Привикаха българския посланик в Анкара заради признатото изтребление на арменци

Холивудската звезда е виден застъпник за признаване на масовите убийства за геноцид - нещо, което Съединените щати не са направили.

"Необходима бе дълга и тежка борба, за да наричаме най-накрая нещата с истинските им имена. Не можете да отричате какво се е случило", подчерта Клуни на форум срещу геноцида вчера в Ереван.

Около 15 000 души се включиха във факелно шествие до мемориалния комплекс снощи - в навечерието на официалното отбелязване на трагичната годишнина, предаде АП.

Участниците в демонстрацията символично изгориха турско и азербайджанско знаме.

По-рано този месец се стигна до най-тежката ескалация на насилието между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах от сключването на споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г. Убити бяха около 110 души, сред които десетки арменски войници, както и цивилни.

Нагорни Карабах, населен преобладаващо с арменци анклав в Азербайджан, се отцепи след кръвопролитен конфликт, в който загинаха около 30 000 души, в края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век. Сепаратистката област е поддържана от Армения.

Източник: БТА