100-те най-гениални живи хора на планетата
100-те най-гениални живи хора на планетата / netinfo

Британското издание „Дейли Телеграф“ публикува своята класация на най-гениалните наши съвременници.

Класацията оглавява Тим Беренс-Лий, създателят на Интернет, който поделя първото място с швейцарския учен Алберт Хофман, изобретил наркотика ЛСД.

Второто място е присъдено на американския финансист Джордж Сорос, на трето е поставен създателят на американския анимационен филм „Семейство Симпсън” Мат Гронинг. В първата петица е и бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела.

На седмо е британският физик Стивън Хокинг. Другите гении на острова, намерили място в класацията, са Пол Макартни – на 58-о място, авторката на поредицата за Гари Потър Джоан Роулинг – на 83-о и режисьорът Кен Ръсел – 100-но. Оказва се, че най-много гении живеят във Великобритания, посочва БГНЕС - близо една четвърт (24), т.е. на всеки 2,5 милиона жители на Албион се пада по един гений.

Любопитното е, че в списъка на гениалните хора на съвременността е попаднал и Осама бин Ладен. Той си поделя 43-то място с Бил Гейтс, основателя на Майкрософт и с боксьора Мохамед Али.

Сред гениалните са поставени и трима руснаци: петербургският математик Григорий Парелман, бившият световен шампион по шах и настоящ политик Гари Гаспаров и създателят на световно известния автомат АК-47 Михаил Калашников. Те заемат съответно 9-о, 25-о и 83-о място.