100 астрофотографии в изложба „От Земята към Вселената”
100 астрофотографии в изложба „От Земята към Вселената” / снимка: Дарик-Сливен

100 от най-красивите астрофотографии, направени с телескопи на Земята и в Космоса, са изложени във фоайето на Детски комплекс Сливен, съобщи  за Дарик Диана Кирякова - учител по астрономия в комплекса.

Изложбата „От Земята към Вселената", която се експонира по нейна инициатива, официално ще бъде открита днес. Тя е един от световните проекти по случай Международната година на астрономията - 2009-а, който продължава и през 2010 г. и разкрива красотата и тайнството на нашата Вселена. Колекцията от снимки показва невероятното разнообразие от астрономически обекти. Пътешествието в Космоса започва от нашият спътник Луната, преминава през Слънцето и другите планети от Слънчевата система, звездите от нашата Галактика, красиви звездни купове и мъглявини, екзотични свръхнови и достига до други галактики и купове от галактики на огромни разстояния.

В цял свят в големите градове бяха показани същите фотоси и продължават да са достъпни за наблюдение, дори и на нетрадиционни обществени места като паркове и градини, търговски центрове, метростанции и летища.

Изложбата е предоставена от Астрономическата асоциация в София и ще може да се види до 26 март.

Новини от Сливен