Тенисът е един от най-популярните спортове в света, а това важи и с пълна сила за България, където особено в последните години интересът към спорта скочи неимоверно след страхотните резултати на Григор Димитров. Тенис обаче е имало дълги години преди Григор и много различни герои са спирали дъха на феновете с невероятни отигравания. Затова по случай на 10-ата годишнина на Gong.bg ви представяме нашата класация за "Топ 10 на най-великите мъже тенисисти" в историята. Подредбата беше доста трудна, а много големи имена дори не попаднаха в идеалната десетка.

10. Джими Конърс

Когато си бил №1 в продължение на 160 седмици между 1974 и 1977, то няма как да не попаднеш в топ 10. 5 титли от US Open, 2 от Уимбълдън и 1 от Аустрелиън Оупън са на сметката на американеца, който бе решен на всичко на корта, за да стигне до победата. Със 109 спечелени титли общо Конърс е №1 по този показател и до днес.

9. Иван Лендъл

Мълчалив извън корта, говорещ на него с играта си. Иван Лендъл бе най-доминиращият тенисист през 80-те години. Мощен сервис, отлично движение и страховит форхенд - оръжията, които му осигуриха 8 титли от Големия шлем и №1 в света за 4 години.

8. Джон МакЕнроу

Няма как такава класация да мине без истинска легенда като Джони Мак! 7-те спечелени титли от Големия шлем не могат да опишат насладата от играта на МакЕнроу. Един от символите на позабравената вече игра сервис-воле. Лявата ръка на американеца създаваше главоболия на съперниците, а такива имаха и съдиите, които постоянно усещаха яростта и хъса за победа на МакЕнроу. Той доминираше играта в края на 70-те и началото на 80-те години, а битките му с Джими Конърс и Бьорн Борг надали някога ще бъдат забравени.

7. Андре Агаси

Стигаме и до първия ми голям любимец в тениса - "рок звездата" на този спорт Андре Агаси! Със странните си екипи и буйна дълга коса Агаси се превърна в истинска тенис мания през 90-те. А какъв уникален ретур имаше само...Агаси преживя и много тежки периоди, но въпреки всичко постигна невероятна кариера - първият мъж, спечелил четирите турнира от Големия шлем на три различни настилки. Страхотната му 20-годишна кариера завърши с 8 трофея от големите четири, а незабравими ще останат епичните му мачове с Пийт Сампрас. Препоръчвам горещи да прочетете и автобиографията му "Открито", изключителна книга!

6. Бьорн Борг

Тийн сензацията на 70-те години, която помогна много за популяризирането на тениса. Борг бе обичан от всички с дългите си руси коси, а убийствената му игра от основната линия най-вероятно още носи кошмари сред тогавашните му съперници. Той бе първият тенисист в "Оупън Ерата" с повече от 10 титли от Големия шлем (общо 11). Всички те дойдоха на Уимбълдън и Ролан Гарос. Борг загуби четири финала на US Open, а в Австралия участва само веднъж. За съжаление на тенис феновете шведът сложи край на кариерата си само на 26 години. А колко ли още можеше да спечели...

5. Род Лейвър

Най-вероятно много малко от нас са гледали Род Лейвър на корта, но такава класация няма как да мине без австралийската легенда, безспорно най-добрият играч през 60-те години. Ако видите клипчета с негови изпълнения, със сигурност ще сте впечатлени от способностите му и движението по корта, на което могат да завидят и сегашните тенис звезди.
Лейвър е единственият тенисист в историята, печелил всички титли от Големия шлем в рамките на една година два пъти - веднъж като аматьор през 1962 и веднъж като професионалист през 1969.
Цели 5 години турнирите от Големия шлем са лишени от великия австралиец. Това се случва, тъй като Лейвър става професионалист, а преди 1968 години и започването на "оупън ерата", само аматьорите имат право да участват в най-големите турнири. А колко ли повече от 11-те си титли от Големите четири можеше да спечели Лейвър, ако не бе това ограничение...

4. Новак Джокович

Имаме щастието да живеем в уникална ера в тениса, изпълнена с някои от най-великите играчи в историята. Един от тях безспорно е Джокович, който е и №1 в последните 5 години. Ноле доведе безгрешната игра от основната линия на едно ново ниво, а хладнокръвието му във важните моменти е недостижимо. На 29 години сърбинът има 12 титли от Големия шлем, но не изглежда да има намерение да спира дотук.

3. Пийт Сампрас

Тенис доминаторът на 90-те години. "Пистъл Пийт" се показа на света още през 1990 година, печелейки US Open. Това се оказа първата от 14-те му титли в Големия шлем, а всичко приключи със стил - триумф отново на US Open през 2002 в последния турнир от Големия шлем за американеца.
Преди появата на Роджър Федерер Сампрас бе считан за най-великия за всички времена, а и няма как да е иначе, когато си бил №1 в 6 поредни години и над 286 седмици. Сампрас притежаваше унижощителен сервис, бе перфектен на мрежата, а в същото време можеше да матира съперниците и с ударите си от основната линия.

2. Рафаел Надал

"Краля на клея", истински пример за страст, желание и воля за победа. 9-те титли на Рафа на Ролан Гарос едва ли някога ще бъдат надминати като постижение, а през годините той усъвършенства играта си по впечатляващ начин, така че да бъде сред най-добрите на всяка настилка. Доказателство затова са 14-те му титли от Големия шлем. А положителната му статистика срещу Роджър Федерер също казва много. Ако не бяха постоянните контузии в колената, нищо чудно Надал вече да бе настигнал Маестрото по трофеи. Добрата новина е, че в момента Рафа е здрав, а с достигането до финала в Мелбърн ни демонстрира, че най-доброто може би тепърва предстои.

1. Роджър Федерер

Досещахте се, нали? Няма как №1 в тази класация да не бъде най-великият в историята на тениса. 18-те титли на Роджър от Големия шлем сякаш казват всичко, но в последните 15 години той спечели сърцата на всички тенис фенове с красивата си, понякога изглеждаща магична игра, която е истинска наслада за окото.
Неговите 302 седмици като №1 в света са рекорд за "оупън ерата". От 2004 до 2008 Федерер бе начело на ранглистата 237 последователни седмици - постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено.
През втората половина на 2016 усетихме колко би липсвал Федерер на тениса. На Аустрелиън Оупън обаче Маестрото показа, че в него има още много тенис. Феноменалната му игра на 35-годишна възраст и триумфа след пет сета във финала с Надал ни дават надежди, че ще се наслаждаваме на великия Федерер още поне няколко години.