Обама ще представи план за изтегляне на американските войски от Ирак
Обама ще представи план за изтегляне на американските войски от Ирак / снимка: БГНЕС

Президентът Барак Обама ще представи в близките дни в Пентагона план за изтегляне на американските войски от Ирак, съобщи неговият говорител Робърт Гибс, цитиран от Франс прес. В предизборната кампания Обама обеща да изтегли войските от Ирак в срок от 16 месеца, след като встъпи в длъжност. Миналата седмица той нареди да започне планиране на изтеглянето.

Предстои президентът да се срещне в близките дни в Пентагона с военните командири и с хората, отговарящи за планирането, каза Гибс. Предвидени са и разговори с командващия на международните сили в Афганистан генерал Дейвид Маккиърнън, добави говорителят.

Според Обама заради войната в Ирак са пренебрегнати необходимите усилия за войната в Афганистан - истинския фронт на битката с тероризма. Гибс каза, че се преразглежда и стратегията в Афганистан. След като този процес завърши, президентът ще вземе окончателно решение за Ирак и Афганистан.

Американски военни предлагат в Афганистан през следващите месеци да бъдат изпратени подкрепления от около 30 000 души. Сега в Афганистан има 34 000 американски военни, а в Ирак - 143 000.