Мишел отива на бал
Мишел отива на бал / снимкa: БГНЕС

Поколения наред първите дами на Америка са принудени да играят ролята на манекени на американските дизайнери, макар че две от тях – Джаки Кенеди и Нанси Рейгън, са имали професионално отношение към модата.

До последния момент преди бала във връзка с встъпването в длъжност на Барак Обама, не престават спекулациите с каква рокля ще се появи съпругата му Мишел. Тя самата съзнава важността на този момент, защото от нейния моден избор ще зависи какъв тон ще зададе на критичните оценки за себе си през следващите четири години.

Гардеробът за официалния бал отдавна се възприема като отражение на модния вкус на Америка. По този повод миналата седмица модният историк Карл Сфераца Антъни заяви пред „Бостън глоуб”: “Първите дами са символ на Америка. Те отразяват за света имиджа на тази страна”.

Доста американски първи дами успяват да преминат блестящо този първи тест, като Флоранс Хардинг, съпругата на Уорън Хардинг, която в деня на встъпването в длъжност на съпруга си (не е имало официален бал) се появява в страхотна рокля шанжан, украсена с десетки перли и пайети. Джаки Кенеди е облечена в дълга рокля и пелерина, изработени в ателието на модния манхатънски магазин Bergdorf Goodman. А появата й на бала била коментирана само с една дума – сензация.

И обратното: Розалинд Картър едва не предизвиква скандал, появявайки се в рокля, която е носила два пъти на официални коктейли докато съпругът й е губернатор на Джорджия.

Нанси Рейгън се появява в дълга лъскава рокля с едно рамо и критиците не закъсняват да коментират, че изглеждала прекалено предизвикателно за вкусовете на страната, преживяваща болезнена рецесия. Въпреки че се беше постарала доста, Хилъри Клинтън, роклята й от виолетова тафта, не впечатли никого през 1993 година. Същото се получи през 2000-та с Лаура Буш, която трябваше да се задоволи с посредствени оценки за своята червена дантелена рокля, изработена от тексаски дизайнери.

С нетърпение се очаква изборът на Мишел Обама, защото тя ще трябва да преодолее много сложни предразсъдъчни скрупули на момента: първа цветнокожа дама на Америка влиза в Белия дом в условия на твърде тежка икономическа криза. След като списание „Вог” я постави на корицата си през 2007 г., Мишел Обама си спечели статус на модна икона. Макар че не всички бяха впечатлени от черния й костюм с марсианско червена яка и маншети.

В. „Вашингтон поуст” и модната библия Уименс уиър дейли (Women’s Wear Daily) организираха специален конкурс сред читателите на семпли дълги рокли в маслено зелено. Очакваме да видим какъв ще бъде изборът на самата Мишел Обама, пише в. „Индепендънт”, цитиран от БГНЕС.