Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ
Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ / БГНЕС

Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ. Байдън бе приветстван от стотици хиляди хора, които се събраха близо до Капитолия за церемонията по встъпването в длъжност на първия чернокож президент в историята на САЩ Барак Обама. Той положи клетва пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Преди това, след няколко музикални изпълнения, с кратко приветствено слово към присъстващите се обърна председателят на Обединения комитет на Конгреса за провеждане на тържества по встъпване в длъжност Даян Файнстайн. "Целият свят следи за мирното предаване на властта в Америка", подчерта тя.

След приветственото слово на Файнстайн, пасторът евангелист Рик Уорън прочете молитва. Последва изпълнение на кралицата на соул музиката Арета Франклин.

...

Джо Байдън има политическа тежест, произхожда от семейството на продавач на автомобили и за разлика от колегите си, не е богат. Байдън освен всичко е католик с либерални убеждения.

През 1972, на 29 години, Джо Байдън става най-младият избиран някога сенатор. Месец след като е избран, сенатор Байдън преживява лична трагедия – съпругата и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа, двамата му синове, които са малки деца, са тежко ранени. За да отгледа синовете си, Байдън започва да пътува между Вашингтон и дома си в Делауер, разстояние от над 200 километра, което сенаторът до този момент продължава да изминава всеки ден с влак. Пет години след трагедията Байдън сключва втори брак - за сегашната си съпруга Джил. С нея той има още една дъщеря, Ашли. Двамата му синове са адвокати, по-големият от тях, Джозеф „Бо” Байдън, е главен щатски прокурор на Делауер.

Байдън е председател на сенатската Комисия за външна политика, в която участва в различни роли вече 30 години. Сенаторът има контакти с огромен брой чужди политици, правил е многобройни пътувания в различни части на света, включително Балканите и България. Той се е кандидатирал два пъти за президент – през 1988 и в последната президентска кампания. И двата пъти отпадна в ранните етапи на надпреварата.

С големия си политически стаж Байдън балансира липсата на опит на 47-годишния Обама, който е сенатор само от четири години.