Китайски учен твърди, че вирусът Covid-19 може да е произлязъл от човека.

Генетичните последователности на вирусните проби, взети от пазара за морски дарове Хуанан в Ухан, смятан за нулевото място на пандемията, са "почти идентични" с тези на пациенти, заразени с коронавирус, което предполага, че Covid-19 може да е произлязъл от хора, заяви Тонг Иган от Пекинския университет по химични технологии.

Тонг, който говори на пресконференция, организирана от Държавния съвет на Китай във връзка с изследванията на произхода на вируса, заяви, че между януари 2020 г. и март 2020 г. на пазара са взети повече от 1300 проби от околната среда и замразени животни, а изследователите са изолирали три щама на вируса от пробите от околната среда, съобщи Си Ен Ен.

Той каза също, че все още няма достатъчно доказателства в подкрепа на неотдавнашни проучвания, които предполагат, че енотите са източник на вируса Covid-19.

По време на същото събитие китайският изследовател от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Джоу Лей призова за глобално научно сътрудничество при проследяването на произхода на вируса, като заяви, че мястото, където за първи път е открит Covid-19, не е непременно мястото, откъдето той произхожда.

Произходът на COVID-19 е свързан енотовидни кучета на пазара в Ухан

В миналото Китай беше остро критикуван за блокиране на международните разследвания на произхода на вируса. По-рано тази седмица Световната здравна организация заяви, че все още не разполага с ключови данни от Китай за началото на епидемията - липса на информация, която ръководителят на нейната програма за нововъзникващи болести определи като "просто непростима".

Китай обаче многократно твърди, че е бил прозрачен и е сътрудничил на СЗО.

Дебатите около произхода на вируса се възобновиха наскоро след оценката на Министерството на енергетиката на САЩ от миналия месец, че той най-вероятно е резултат от инцидент от лаборатория. Но американската агенция също така я отбеляза като твърдение с "ниска степен на вероятност".

В събота Джоу отхвърли теорията за изтичане от лаборатория, като заяви, че тя е "изключително малко вероятна".
БГНЕС