/ / iStock/Getty Images
 98 ученици, от тях 11 първокласници, влязоха в класните стаи в първия учебен ден в училище „Д-р Петър Берон” в тервелското село Коларци.

За първи път в селото ще има деветокласници. Това е така, защото от миналата година учебното заведение е обединено – единственото в Тервелско. То предлага три етапа на образование – начален, прогимназиален и първа степен на средно образование. Тази година в училището има ученици в девети клас, които през 2020 година ще завършат 10-и клас със специалност „работник в производството на кулинарни изделия”.

Всички паралелки в учебното заведение са маломерни - от 10 до 15 деца. По думите на директора Ивелин Станчев това е така от средата на миналото десетилетие. „Много хора напускат нашето и съседните села, изселват се, отиват в градовете и чужбина. Преди две години положението беше много сериозно и се бях замислил за бъдещето на училището. Тази година обаче донякъде нещата са овладени. Заминават само родителите, а децата остават при бабите и дядовците”, сподели Станчев.

Учениците от Коларци продължават образованието си основно в професионалната гимназия в Тервел, а само малка част – в средното училище в Тервел или в Добрич.

За над 7700 ученици бие първият учебен звънец в Добрич

Учебното заведение има с какво да се похвали като участия в различни състезания, конкурси и олимпиади. Учениците му са винаги в тройката на областните олимпиади по история и география. Те са първенци на Добричка област в състезанията на ученически екипи по първа помощ, организирани от БЧК, имат и трето място на републиканско първенство. Участват  редовно в състезанията „Млад огнеборец” и имат призови места на областно ниво.

Учебната база на училището е много добра, казва Станчев. Изцяло са подменени мебелите и техниката, всички стаи са освежени, а тоалетните са ремонтирани. През следващата седмица започва саниране на сградата отвън.

Училището в село Коларци е първото в община Тервел с разработен електронен дневник, който е активен вече няколко години.