/ Деян Герговски
С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки с учащи се, от днес до 30 октомври, ще се проведе традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. 

Кампания “Подари надежда вместо цвете” в първия учебен ден

Започва новата учебна година и децата, завърнали се в града, отново стават активни участници в движението
- пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища... Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата, обясниха от полицията.  

Статистиката сочи, че от началото на годината до момента в Хасковска област са станали  6 катастрофи с деца, с 6 ранени. В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Хасково набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите училища особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

За 23 727 ученици в област Хасково стартира новата учебна година

От полицията препоръчаха на родителите да използват първите дни на учебната година, за да им припомнят правилата за безопасно движение на пешеходците.


• Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно, няколко пъти.  
• Ясния регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране, спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ.
• Основните неща което детето трябва да знае, за да е в безопасност са:
- къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)
- как да пресича -   как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобила, за да предприеме пресичане.  
- кога не бива да пресича – напр.  пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил
- къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.
• Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна.  Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението.