/ / ThinkStock/Getty Images
Обсъждат различни дати за зрелостните изпити и външното оценяване догодина
И през следващата година ще има четири ваканции за учениците
98243
И през следващата година ще има четири ваканции за учениците
  • И през следващата година ще има четири ваканции за учениците
Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване да са на различни дати от следващата учебна година. На 17 и 19 юни 2019 г. да бъде външното оценяване, а на 21 и 23 май - матурите. Това предвижда проектът за график за учебното време, обсъден от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Въпреки че Националното външно оценяване ще е по-късно, предлага се всички дейности по приема след 7-ми клас за следващата учебна година да завършат до края на юли. До няколко дни проектът ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на образователното ведомство.

За учениците в началния етап учебната година да приключи на 31 май 2019 г., предвижда проектът за график за учебното време. Петокласниците и шестокласниците да учат до 14 юни, а учениците от 7-ми до 11-ти клас - съответно до 28 юни. Според проекта, зрелостниците ще приключат до 15 май догодина.

И през следващата учебна година ще има четири ваканции. Есенната ще е от 2 до 6 ноември, Коледната - от 22 декември до 1 януари, междусрочната - от 2-5 февруари, а Пролетната - от 31 март до 7 април.

По време на външното оценяване на 7-ми клас всяко училище само ще решава как да организира деня за останалите випуски. Новата учебна година ще започне в понеделник, 17 септември, защото 15 септември се пада в събота. Както и досега, началото й в спортните училища е две седмици по-рано.

Новият документ засега е само проект. Предстоят още обсъждания и едва след тях графиците за учебното време, ваканциите и датите за изпитите ще бъдат определени със заповеди на министъра на образованието и науката.