/ iStock/Getty Images
Представете си, че още спите, а кафето ви вече се вари, щорите се вдигат сами, без никакво усилие от ваша страна. А хладилникът съобщава кои продукти са свършили.

Всичко това не е от сферата на научната фантастика. Това означава, че вие живеете в "умен дом". Технологиите бързо се развиват и променят драстично живота ни.

Умният дом постепенно се превръща в реалност.

Пералнята може да се включи, когото трябва, а хладилникът може да заяви липсващите продукти в интернет. Може да заключите дистанционно, а ако има някакъв проблем вашият умен дом ще ви съобщи. Например ако сте забравили да изключите печката, необходимо е само да влезете в приложението и да изключите контакта дистанционно.

умен дом
iStock/Getty Images

Концепцията на умните домове не е нова, но днес те влизат в ежедневието ни, бавно, но сигурно. Да живееш в тях е безопасно и комфортно. На практика да живеем в такъв дом означава да свържем уредите и процесите в дома ни и да ги управляваме дистанционно. С развитието на технологиите и мобилните мрежи oт ново поколение ще се разкрият нови хоризонти пред разработчиците и крайните потребители.

Единствената опасност са хакерите.