/ iStock/Getty Images
Учени и изобретатели правят роботи по пример, взет от природата и нейните тайни. Често те са по образец на истински животни и са способни да се справят със сложен терен и изглеждат като същества от фантастичен филм.

Роботите не просто копират природата - те ни помагат да разберем собствената си биология. Ето 7 робота, вдъхновени от природата:

1. Octobot

Octobot е първият мек робот, който е напълно самостоятелен. Той няма твърди електронни компоненти Захранва се без електроника. Има микрофлуидни канали, в които протичат химични реакции, автоматизиращи движението му. Повечето от частите му са напечатани на 3D-принтер, а каналите издълбани с литография. Octobot представлява удивителен напредък в роботиката.

2. BionicWheelBot – Festo

Вдъхновен е от вид пустинен паяк - Cebrennus rechenbergi, живеещ в Сахара. Този паяк обикновено върви по неравен терен и се търкаля по гладък терен два пъти по-бързо. Оборудван е с 15 мотора, сензор за позициониране, 6 пружинени крака за ходене и два за изтласкване.

робот
iStock/Getty Images


3. Manta droid - Национален университет Сингапур

Учените в Сингапур създават плуващ робот, след прецизни наблюдения на скатовете. Перките на Manta droid са гъвкави, давайки му възможност да плува през бурните морета. Може да се окаже полезен при подводни търсения и събиране на морски данни.

4. Pleurobo - Швейцарски технологичен институт

Този малък робот наподобява саламандър, може да ходи и да плува.Саламандрите са едни от първите животни, които са се научили да се движат по суша. Учени от  Швейцария, изучили подробно как тези земноводни се движат и тези наблюдения станали основа за създаването на Pleurobo. Той ще помогне за изучаване на взаимодействието между гръбначния мозък и мозъка.

робот
iStock/Getty Images


5. Роботизирана змиорка - Eelume

Норвежката компания Eelume създаде подводен робот, вдъхновен от змиорките. Основната му задача ще е да инспектира и подменя оборудване и съоръжения под водата. Той е плод на 10 годишна изследователска и конструкторска работа.

6. BionicFlaingFox - Festo

За създаването на този робот от Festo са били вдъхновени от плодоядния прилеп Калонг. Той тежи 580 грама, има 3D отпечатано от пяна тяло и скелет от въглеродни влакна. Крилете му се сгъват независимо и са покрити с многослойна тънка мембрана. Мембраната има 2 слоя въздух от непроницаема тъкан с 45 000 точкови заварки.

7. SpotMini - Boston Dynamics

SpotMini е един от най-впечатляващите четириноги роботите, който заимства движенията на хора и животни. Това е най-тихият робот на компанията Boston Dynamics,оборудван с множество сензори, включително камера за дълбочина, триосов жироскоп и проприоцептивни сензори в крайниците.