МЕНСА кани участниците в изборите да се подложат на тест за интелигентност
МЕНСА кани участниците в изборите да се подложат на тест за интелигентност / ThinkStock/Getty Images

МЕНСА-България отправи покана до кандидатите за кметове и общински съветници да си направят тест за интелигентност, след което да оповестят резултатите публично.

„В последните години у нас има активен обществен дебат относно възможността за провеждане на мажоритарни избори, в които да се отчитат личните качества на кандидатите за властта. В МЕНСА-България вярваме, че именно на изборите за кметове и градски парламент хората в най-голяма степен гласуват за личности, оценявайки преди всичко техните персонални качества и на следващ план партийната им принадлежност.

Ето защо отправяме покана към всички кандидати за кметове и общински съветници, които ще участват в изборите на 25 октомври, да се явят на международно признатия тест за интелигентност на МЕНСА. Считаме, че наред с по-прозрачното представяне на самите кандидати, тестът ще помогне и на партиите да отсеят най-добрите сред тях", се посочва в поканата.

По правило МЕНСА няма право да оповестява публично резултатите на хората, които се явяват освен ако те самите не желаят това. В този случай организацията се ангажира да проведе теста без такса или да възстанови таксата, ако такава вече е платена.

Ако все пак кандидатът има желание да се яви, но не е сигурен дали иска да прочете или чуе резултата си в медиите, той е свободен да заплати такса, каквато плащат всички останали. Ако след решаването на теста политикът реши, че иска да сподели своя коефициент на интелигентност с избирателите, МЕНСА-България веднага ще му възстанови платената сума.

Тестът за интелигентност, който ще бъде предложен на кандидатите за местната власт, е по стандарт, одобрен от МЕНСА Интернешънъл, и се използва в цял свят. Продължителността на теста е 30 минути, а резултатите излизат след още 30 до 60 минути.

„Менса - България" е основана през 1991 г., а от 1998 г. е пълноправен член на „Менса Интернешънъл" - най-старата и най-масова световна организация на хора с висок коефициент на интелигентност.