Звукът, който спираме да чуваме като прехвърлим 25 години
Звукът, който спираме да чуваме като прехвърлим 25 години / Thinkstock/Getty Images

Възрастта на един човек може да бъде отгатната по много външни белези - цвета на косата, характеристики на лицето, кожата и телосложението и дори начина на обличане.

Британският "Индипендънт" припомня любопитен белег на възрастта, какъвто е реакцията на много специфичен звуков тон. Изданието посочва, че след приблизително 25-тата си година човек вече не може да чува т.нар. "тон на комара" - звук с честота над 17,4 килохерца.

Феноменът е причинен от загуба на слуха след определена възраст, наречена пресбиакузис. Състоянието се развива, когато клетките на косата в ухото започнат да се износват заради приеманите звукове. При повечето хора това се случва, когато са в средата на 20-те си години. Така след определен момент те не могат да чуват звука.

Това предизвиква употребата му в специални устройства, наречени "Комарът" или "Алармата на комара" предназначени за разпръскване на сбирки на млади хора.

Във Великобритания съществуват движения, насочени към забраняването на такива устройства. Организацията "Buzz Off" ("Спрете бръмченето") нарича такива устройства "агресивни и неприятни" на сайта си.

Източник: БГНЕС