/ iStock/Getty Images
Звуковото замърсяване, предизвикано от автомобилния трафик, намалява когнитивните способности на птиците и им пречи да се адаптират към заобикалящата ги среда, установи проучване, цитирано от Франс прес.

Предизвиканият от човешката дейност шум въздейства отрицателно най-вече на птиците с много развит мозък, чиито когнитивни способности са от съществено значение, за да могат те да се ориентират, твърдят учени от "Пасифик юнивърсити" в щата Орегон.

Екипът на Кристофър Темпълтън подложил на тестове птици от вида зебров амадин, като възпроизвел шума от уличния трафик.
Тези пойни птици /Taeniopygia guttata/ с австралийски произход много често се използват в научните изследвания заради удивителните им когнитивни способности.



Самки и самци от вида били подложени на различни експерименти, като да минат по заобиколен път за достъп до храна, или да повдигнат хартиено капаче, за да се доберат до нея. Били проведени също и тестове за социализация, при които те наблюдавали как други птици дърпат конец, за да получат наградата си.

В контролната група, която не била подложена на въздействието на шума, била измерена скоростта, с която амадините усвоявали новите знания.
След това те сравнили техните постижения с пернати от същия вид, подложени на звуково замърсяване.

Техните когнитивни способности драстично намалявали, като им било нужно два пъти повече време, за да се справят с един и същ проблем.
БТА