Звездата от "Отнесени от вихъра" Оливия де Хавиланд навършва 100 години

Звездата от Отнесени от вихъра Оливия де Хавиланд навършва 100 години
Звездата от Отнесени от вихъра Оливия де Хавиланд навършва 100 години / БГНЕС, архив

Легендарната холивудска актриса Оливия де Хавиланд, известна на зрителите с ролята й на Мелани в класиката "Отнесени от вихъра", навършва днес 100 години , съобщиха световните агенции.

80 години след като игра в лентата, заснета по едноименния роман на Маргарет Мичъл, носителката на два Оскара за най-добра актриса в "Сълзите на майката" /1946/ и "Наследницата" /1949/, Де Хавиланд e доайен на американската актьорска гилдия. Тя е по-възрастна от друг един ветеран - Кърк Дъглас, с пет месеца и 8 дни. От 60 години живее в Париж.

Парадоксалното е, че за най-запомнящата си роля като Мелани Хамилтън във филма на Виктор Флеминг "Отнесени от вихъра" тя получава само номинация за поддържаща роля в надпреварата за златните статуетки. Иначе лентата спечели през 1939 година 10 Оскара, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор. Продукцията се превърна в една от най-успешните в историята на киното.

Де Хавиланд е последната останала жива актриса от този кастинг. В началото на кариерата си през 30-те години тя е безгрижна девойка в приключенски филми, партнираща на Еръл Флин, но с годините се сдобива с важни роли, които я правят световна звезда.

Звездата от "Отнесени от вихъра" Оливия де Хавиланд навършва 100 години
netinfo
Най-голяма конкуренция родената на 1 юли 1916 г. в Токио Де Хавиланд среща в лицето на сестра си - Джоан Фонтейн /споминала се през 2013 година/, която е с 15 месеца по-малка от нея. По-паметливите ще си я спомнят в ролята на Ребека в едноименната лента на Алфред Хичкок /1940/ и в "Подозрение", отново на Хичкок, заснета през 1941 година. За изпълнението си в последния филм Фонтейн получи Оскар за най-добра актриса.

Непрекъснатото ожесточено съперничество между двете сестри им спечели прозвището на вечните врагове в киното, като те си останаха скарани до самата кончина на Джоан в град Кармел, щата Калифорния.

След развода на родителите й, Оливия пристига с майка си в САЩ, където се настаняват в близост до Сан Франциско. Тя е първата от двете сестри, която пробива в киното. В същото време Джоан отива да живее в Япония при баща си. Оливия подписва 7-годишен договор с "Уорнър брос", с който изпълнява лежерни роли като партньорка на австралийско-американския актьор Еръл Флин. Киностудията решава през 1939 година да я "даде назаем" на Виктор Флеминг за снимките на "Отнесени от вихъра", с което започва истинската й звездна кариера.

През 1943 година "Уорнър брос" отказа да я освободи от договорните й задължения заради периодите на "даването й назаем". Следва шумно дело, в което съдията се произнася в полза на Де Хавиланд, определяйки поведението на филмовата къща като робовладелско. Тази победа става ключова в защитата на правата на актьорите в историята на Холивуд. След това актрисата може сама да си избира филмовите си партньори и играе редом до Ричард Бъртън, Джак Лемън, Кристофър Лий.

Омъжена и разведена два пъти - с американския писател Маркъс Гудрих /1946-1952/ и с френския журналист Пиер Галант /1955-1977/ Оливия става майка на две деца. Синът й Бенжамен почина през 1991 година, а дъщеря й Жизел е жива. От 1953 година Де Хавиланд живее във Франция, а през 2010 година президентът Саркози я удостои с ордена на Почетния легион, припомня БТА.

Звездата от "Отнесени от вихъра" Оливия де Хавиланд навършва 100 години
netinfo