Златен век и японски нож за каубоя Джоко Росич
Златен век и японски нож за каубоя Джоко Росич / снимкa: Sofia Photo Agency
"Златен век" и японски нож за каубоя Джоко Росич
26438
"Златен век" и японски нож за каубоя Джоко Росич
  • "Златен век" и японски нож за каубоя Джоко Росич

Вечният каубой на българското кино Джоко Росич получи наградата "Златен век" на Министерство на културата. Вежди Рашидов му връчи отличието заради огромния му принос към родната кинематография. Росич, който след няколко дни ще навърши 78 години, се сдоби от министъра и с японски нож. Актьорът, който е популярен със страстта си към оръжията, го откупи с монета от 1 лев, както се прави според поверието. От своя страна Вежди Рашидов призна, че още като малък е бил запленен от актьорската игра на Джоко Росич.

Дни преди да получи наградата "Златен век" Джоко Росич се сдоби с една друга, която е не по-малко ценна за него. Актьорът създаде прецедент в Унгария, където беше отличен за приноса си към унгарското кино. Така се превърна в първия чужденец с подобна награда. В родината на чардаша Джоко е заснел около 30 филма.

Джоко Росич: Един мой приятел в кафенето, където всеки ден ходя да пия кафе, преди няколко дни беше казал: Джоко, знаеш ли, ако има два поредни дни и чувстваш, че много не ти се работи, значи е вторник. В този смисъл, когато човек много на гъсто получи две награди една след друга, значи е остарял. То си е факт де.

За тези две награди икономистът по образование и журналист по професия Джоко Росич пожела да благодари на артистите, от които се е учил.

Джоко Росич: Аз не съм завършвал никаква академия, в киното съм попаднал случайно. И е трябвало да се уча от някого. И съм се учил от огромните имена на българското кино и българския театър. Не ме е срам да кажа, че съм крал от тях. Краднах непрекъснато. Всичко това, което съм откраднал от тях се е акумулирало в ей това, което стои пред вас. И съответно след това съм могъл да излъчвам нещо. Не бих могъл да излъчвам, ако не съм взел от тях. И почти ще се разплача, айде гледайте си работата!

"Златен век" и японски нож за каубоя Джоко Росич
netinfo

И преди да се просълзи, Джоко Росич си спомни за една реценция за него от Павел Вежинов. След първата му роля в "Хроника на чувствата", филм от преди 48 години, Вежинов написал: "Истински живее на екрана Джоко".

Джоко Росич: Когато съм и до ден днешен пред камерата, или съм на екран, да знаете, че съм истински и го правя от сърце. И както си оно требе.