Животът след смъртта продължава 3 минути
Животът след смъртта продължава 3 минути / Thinkstock/Getty Images

Британски учени установиха, че "животът след смъртта" е с продължителност три минути. За толкова време съзнанието ни продължава да действа, дори след като тялото ни е приключило жизнения си път, пише в. "Дейли мирър".

Изданието се позовава на проучването на екип от университета в Саутхамптън, проведено в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия. То е обхванало 2060 пациенти и е установило, че съзнанието остава будно до три минути след настъпването на клиничната смърт.

Около 40 процента от пациентите, преживяли спиране на сърцето, свидетелствали, че осъзнавали какво се случва дори във времето, когато сърцето им било спряло да работи и преди сърдечният им ритъм да бъде възстановен.

Изследването било ръководено от д-р Сам Парния. Той изтъква, че досега науката считаше, че единствено халюцинации се явяват на хора в клинична смърт. "Нашето проучване доказа, че пациенти в подобни състояния възприемат истински събития, когато сърцето им спре да бие".

Д-р Парния отбеляза, че резултатите от проучването са доста изненадващи, тъй като всеизвестен факт е, че мозъкът обикновено спира да функционира около 20-30 секунди след спирането на сърцето и възобновява своята дейност едва след повторната поява на сърдечен ритъм.

Източник: БТА