/ iStock/Getty Images
Експерти от зоопарка в Сейнт Луис се опитват да проумеят как 62-годишен женски кралски питон снесе седем яйца, въпреки че не е доближавала до мъжки питон от поне две десетилетия, съобщи Асошейтед прес.

Мар Уонър, мениджър на секция земноводни и влечуги в зоопарка, обяснява, че макар и рядко, не е необичайно питони да се размножават асексуално. Змиите понякога си запазват сперма за по-късно оплождане.

Събитието е необичайно и защото кралските питони спират да снасят яйца доста преди да навършат 60 години, казва експертът.

"Тя със сигурност е най-възрастната змия в историята, снесла яйца", посочва Уонър и изтъква, че това е и най-възрастната змия, живяла някога в зоопарка.
 

Женската, която няма име, снесла яйцата си на 23 юли. Три от тях са в инкубатор, две са използвани за генетични изследвания, а змиите в другите две не са оцелели, съобщи местният в. "Сейнт Луис Пост-Диспеч". Яйцата в инкубатора се очаква да се излюпят след около месец.
Изследванията ще покажат дали яйцата са плод на сексуален акт или на партеногенеза.

В зоопарка има само още един кралски питон, който е мъжки и на около 31 години.
 

Женската е дарена на зоопарка от частен собственик през 1961 г. Тя отлага яйца през 1990 г. и се смята, че тогава е оплодена от мъжки, с който е поставена на едно място, докато терариумът бил почистван. През 2009 г. има нови яйца, но излюпените змии не оцеляват.