Жените използват два пъти повече емотикони от мъжете
Жените използват два пъти повече емотикони от мъжете / снимка: sxc.hu

Жените използват два пъти повече емотикони в текстовите си съобщения от мъжете, показва изследване на американския университет Райс.

Символите, които започват като щастливи или тъжни лица, но с времето се развиват в десетки изражения, станаха много популярни в текстовите съобщения и имейлите.

Новото изследване използвало данни от смартфоните на мъже и жени в продължение на шест месеца и анализирало 124 000 текстови съобщения.

Участниците получили безплатни iPhone-и, които да използват по време на изследването, но не знаели какво точно изследват учените. Научният екип твърди, че проучването е уникално. "Смятаме, че изследването ни е първото натуралистично и продължително проучване, което събира истинското използване на емотикони в текстови съобщения", заяви Филип Кортъм, професор по психология в университета Райс и един от авторите на проучването.

Изпращането на съобщения се превърна в една от най-популярните форми за комуникация в обществото по света. Само тази година се смята, че са били изпратени 8 трилиона текстови съобщения в цял свят. В изследването на университета Райс 100% от участниците използвали емотикони, но не много често.

Изследването потвърждава предишно проучване, че жените изразяват повече емоциите си в невербално общуване, отбелязва БГНЕС. Но авторите на новото изследване установили, че макар жените да използват повече емотиконите от мъжете, представителите на силния пол изпращат по-голямо разнообразие от емотикони, за да изразят себе си.

В изпращаните от участниците съобщения били използвани 74 различни емотикона, но в топ три попадали емотиконите за щастие, тъга и голямо щастие. Те съставлявали 70% от всички емотикони, изпратени от участниците в изследването.