Жените харесват мъже с широки лица
Жените харесват мъже с широки лица / Guliver/Getty Images

Мъжете с широки лица привличат повече жените, защото са смятани за по-доминантни и агресивни. Но въпреки че на пръв поглед са по-желани, те имат по-малки шансове да се превърнат в дългосрочен партньор.

За целта на изследването си учени са проучили повече от 150 необвързани мъже и жени на възраст между 18 и 32 години по време на събитие за бързи срещи, всяка от които продължила не повече от 3 минути.

Мъжете с по-широки лица били оценени като по-доминиращи. Според жените този тип мъже са по-интересни за краткосрочна връзка.

"Нашето изследване показва, че в рамките на 3-минутна среща, жените откриват, че по-доминантните мъже с широки лица са по-привлекателни за краткосрочни връзки и биха искали да излязат с тях на истинска среща", казва ръководителят на проучването Катрин Валънтайн.

"По-голямото съотношение между дължината и ширината на лицето преди се свързваше с агресивност, висока самооценка и финансовите успехи. Нашето проучване показва, че сравнително добрият показател за доминация събужда интереса на жените при скоростните запознанства", казва Валънтайн.

Досега се смяташе, че заради връзката си с тестостерона, съотношението между дължината и ширината на лицето прави мъжете да изглеждат по-доминантни и желани като краткосрочни партньори, посочва БГНЕС.

Ширината на лицето обаче е свързана и с нежелани характеристики като агресията, затова и жените не желаят подобен партньор в дългосрочен план.