Женените мъже печелят повече от неженените
Женените мъже печелят повече от неженените / снимка: sxc.hu

Женените мъже печелят с близо 1/3 повече от ергените, защото работят повече, показва ново изследване.

Миналите под венчило мъже получават със 7% повече от неженените, дори като се вземат предвид различията във възрастта, образованието и опита. Освен това те печелят с 4% повече от мъжете, които живеят на семейни начела със своите партньорки, показва изследване сред 12 000 души.

Според специалистите разликата в заплащането вероятно се дължи на факта, че мъжете развиват по-силна професионална етика след като се оженят. "Резултатите показват, че неудовлетворението от заплащането кара женените мъже да влагат повече усилия в работата си, което води до по-високи заплати", съобщиха учени от университета в Билефелд, Германия, цитирани от БГНЕС.

Те изследвали данни за 12 245 участници с различен социален статус от гледна точка на състав на домакинството, професионален статус, работни часове, доходи и времето, което отделят за домакинстване. Заплатите на женените мъже били с около една трета по-високи, а мъжете, които живеели с приятелките си печелели с 15% до 20% повече от ергените. Изследователите взели предвид разликите между женените и неженените мъже. Например женените било по-вероятно да са по-възрастни и по-образовани. Освен това учените установили, че женените мъже са по-недоволни от доходите си, поради което било по-вероятно да се чувстват зле платени от неженените. Според изследователите именно това недоволство кара мъжете да работят повече и да печелят повече, засилено от промените в поведението, които настъпват след брака.