Жена, с отнети на 9-годишна възраст яйчникови тъкани, роди дете
Жена, с отнети на 9-годишна възраст яйчникови тъкани, роди дете / ThinkStock/Getty Images

Двайсет и четири годишна жена, чиито яйчникови тъкани били отнети, когато била на 9 години, роди първото си дете в болницата "Портланд" в Лондон, предаде Франс прес. Това бе оповестено от учени от университета в Лийдс, според които става въпрос за първото подобно раждане в света.

Британка без матка роди близначки

"За пръв път процедурата се оказа успешна за момиче, което не е навлязло в пубертета", заяви проф. Хелън Пиктън от екипа, която през 2001 г. замразила яйчникова тъкан от 9-годишната по онова време Моаза ал Матруши, родом от Дубай. "Над 60 бебета в света са родени от жени, чиято плодовитост е била възстановена, но случаят с Моаза е първият, свързан със замразяване преди пубертета и с пациентка, лекувана срещу таласемия".

Определиха оптималната възраст за раждане на деца

Проф. Адам Бейлън от университета приветства появата на бял свят на първото бебе чрез използване на яйчникови тъкани, които били отнети от ненавлязло в пубертета момиче, преди да бъдат замразени и впоследствие да му бъдат имплантирани, когато то е в зряла възраст.

Над 100 внуци радват британка, на която казали, че вероятно няма да има деца

Миналата година белгийка роди първото си дете, след като на 13-годишна възраст минала същата процедура. Учените от университета в Лийдс обаче отбелязват, че за разлика от Моаза, белгийката била навлязла в пубертета, когато яйчниковите й тъкани били отнети.

Източник: БТА