Земеделието е на мода в Италия
Земеделието е на мода в Италия / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Истински бум сред младите италианци отбелязва земеделието, което завладява интереса на все повече от тях. Рекорден брой италианци под 40-годишна възраст подават молби до областните съвети, за да се занимават с обработване на земя. Конкурсите за достъп до финансиране за земеделска дейност бяха буквално атакувани от море от млади хора. Само в област Пиемонт, с център Торино, бяха подадени близо 2000 молби. Със сигурност 30-те милиона евро, определени за помощи в земеделието в региона, ще се окажат недостатъчни, коментира изданието.

Министърът на земеделието Лука Дзая определи феномена като истинска революция. „Светът рухна под клещите на виртуалната икономика, така че младите хора се връщат към реалната икономика“, коментира Дзая. Досега всяка година сферата на земеделието губеше по 5 на сто от работната си сила, съобщава ПронтоСофия.

Над 55 на сто от работещите в тази сфера са на възраст над 60 години. В повечето случаи децата на земеделците в Италия не искат да продължат дейността на родителите си. Експерти твърдят, че в момента е по-актуален от всякога припевът на Тото Кутуньо „Voglio andare a vivere in campagna" (Искам да отида да живея на село).