Съществуват продукти, които традиционно считаме за полезни, но в действителност могат да бъдат вредни за здравето, предупредиха австралийски учени.
Някои от най-полезните храни имат висок гликемичен индекс, което може да доведе до колебания в кръвната захар и инсулина. В същото време тяхната хранителна стойност е ниска с ниско съдържание на фибри, витамини и минерали.
Ябълковият сок например е с ниско съдържание на витамин С, но е богат на калий и фолиева киселина. От друга страна той поддържа нивото на кръвната захар за разлика от други сокове, посочва БГНЕС.
Марулите съдържат много малко калории, но имат по-малко бета-каротин и фолиева киселина от спанака. Сиренето осигурява необходимото количество калий, но съдържа 50% повече наситени мазнини от пълномасленото мляко.
Пушената скумрия е богата на омега-3 мазнини, но само 100 грама от филето съдържат над 450 калории. Само една порция от рибата съдържа 3,4 грама сол, около 60% от препоръчителната дневна доза.