Здравословните ползи от секса
Здравословните ползи от секса / ThinkStock/Getty Images

Сексът може да окаже по-благоприятен ефект върху здравето от тренировките, твърдят британски изследователи, цитирани от в. "Дейли експрес".

Проучване, публикувано в сп. "Journal of Epidemiology and Community Health", разкрива многобройните ползи от секса, сред които понижаване на високо кръвно налягане, подобряване на качеството на съня и дори облекчаване на болката.

Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи

Изследването показва, че за мъжете, отдаващи се на интимни ласки два или пъти повече в седмицата, рискът от фатален инфаркт е наполовина по-малък, отколкото за представителите на силния пол, които правят секс по-рядко от веднъж месечно.

Специалистите са установили също, че за 30-минутни креватни упражнения се изгарят 85 калории.

Шумният секс е полезен, съседите да проявяват търпение

Сексът веднъж или два пъти седмично повишава нивата на имуноглобулин А, допринасяйки за предотвратяване на инфекции и настинки.

"Редовният полов живот стимулира имунитета, подобрява тонуса на пикочния мехур, противодейства на стреса, поддържа доброто здраве на сърцето, спомага за повишаване на качеството на съня и дори за намаляване на болката", казва Шона Уилкинсън, експерт от сайта за здравословни продукти SuperfoodUK.com.

Източник: БТА