Завръщането на Жан-Пол Белмондо
Завръщането на Жан-Пол Белмондо / снимкa: БГНЕС
С филма „Един мъж и неговото куче“ на Франсис Юстер, който излиза тази седмица по екраните във Франция, 75-годишният Жан-Пол Белмондо се завръща на екрана, съобщи БГНЕС. Това става седем години след като получи мозъчен удар и последвалото дълго възстановяване, което все още продължава, заради трудности в говора и двигателните функции.

Героят на френското кино, в чиято кариера изобилстват роли на смелчаци и шегобийци, каскади и рискови ситуации, с този филм навлиза в непознат за него регистър: психологическата драма. Въпреки пораженията от болестта Белмондо нищо не е загубил от актьорския си талант: той е истински вълнуващ, тъй като не крие нищо за състоянието си.

Във филма великолепният актьор играе ролята на възрастен мъж, съкрушен от живота, изхвърлен на улицата с кучето си като единствен негов другар. Във филма той интерпретира роля, близка до създадената през 1952 г. от Карло Батисти в „Умберот Д“ на Виторио де Сика. „За нея беше само Белмондо и никой друг. Само той можеше да се въплъти в смазано човешко същество, което успява да изплува. Именно това е Жан-Пол Белмондо в истинския живот“, цитира АФП изказване на режисьора Франсис Юстер. За филма той е събрал плеяда близки на Белмондо актьори, които имат епизодични появи: Макс фон Сюдов, Робер Осеин, Франсоаз Фабиан. Белмондо не е играл във филми от 2001 г.