/ ThinkStock/Getty Images
Британски лекари установиха, че затлъстяването влияе много лошо на мозъка на възрастните хора и повишава вероятността от развиване на деменция с 30 процента, съобщи ТАСС.

Андрю Стептоу и колегите му от Лондонския университетски колеж са анализирали данни, събирани за проекта ELSA, целящ да установи как стареенето влияе на работата на различните органи, включително и мозъка. В него са участвали няколко хиляди доброволци на средна възраст. Специалистите са проследили колко често у тях възниква деменция 10-15 години след началото на проекта. Резултатите показват, че индексът на телесната маса влияе на вероятността от развиването й не по-малко от останалите рискови фактори.

Доброволците с индекс на телесна маса с 30 пункта над нормата развивали деменция около 30 процента по-често от връстниците си с нормално тегло. Това е особено характерно за жените. При тях наднорменото тегло повишавало риска от старческо слабоумие с 39 процента.

Учените засега не могат да кажат как мастната тъкан ускорява развиването на деменция. Според тях това може да е както пряко - изработвайки различни сигнални молекули, така и косвено - повишавайки налягането в съдовете.

Сред другите рискови фактори за появата на деменция са неправилното хранене, вредни навици, недостатъчна физическа активност.

Спортът и различните интелектуални упражнения рязко снижават риска от деменция.
БТА