/ iStock/Getty Images
Астрономи използваха телескопа "Джеймс Уеб", за да заснемат за първи път директно кадър на планета извън Слънчевата система, съобщи НАСА на сайта си. 

Екзопланетата е газов гигант. Изображението, видяно през четири различни светлинни филтъра, демонстрира как мощната инфрачервена техника на телескопа лесно може да заснема светове извън Слънчевата система и да насочва специалистите за бъдещи наблюдения, които да допринесат за повече информация за тях.

"Това е повратен момент не само за "Джеймс Уеб", но и за астрономията изобщо", каза Саша Хинкли, преподавател по физика и астрономия в университета на Ексетър, Великобритания и ръководител на наблюденията с голям международен екип.
 
"Джеймс Уеб" е международен проект на НАСА в сътрудничество с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до 12 пъти повече от Юпитер. Тя е на 15-20 милиона години. Астрономи са открили планетата през 2017 г. с помощта на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я заснели тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи.

Наблюдението с "Джеймс Уеб" с дълги инфрачервени лъчи разкрива нови детайли, които базираните на Земята телескопи не са в състояние да уловят.
БТА