Заслужена ли е славата на най-високите небостъргачи?
Заслужена ли е славата на най-високите небостъргачи? / снимка: Gulliver/Getty Images

Много от небостъргачите, които се ползват със славата на най-високи в света, в действителност са получили този почетен статус съвсем незаслужено, отбелязва БГНЕС.

Това става благодарение на високи кули и други декоративни елементи на покрива. Това се казва в доклад на Съвета за високите здания и градска среда, със седалище Чикаго. При много от небостъргачите не играещите никаква роля кули стигат до 40% от височината на сградата. Такива трикове позволяват на компанията собственик да привлича внимание и допълнителна реклама. Един от най-ярките примери в това отношение е хотелът в Дубай, наречен "Арабска кула". Той е сред най-скъпите хотели в света, а собствениците му го наричат седемзвезден.

Той е висок 321 м., но последните 120 от тях не изпълняват никакви други освен декоративни функции. Друга подобна сграда е издигащият се в Москва петзвезден хотел "Украйна". Той е завършен през 1957 г. Висок е 206 м., а от тях 73 са кула. Така изследователите стигат до парадоксалния извод, че много от построените през последните десетилетия сгради са с по-малко етажи и помещения за ползване от по-стари и недотам известни здания, които обаче им отстъпват по височина в метри.