/ iStock/Getty Images
Забелязвали ли сте някога, че хората, които имат връзка, често си приличат физически? Психолозите от Станфордския университет решиха да разберат дали това е така - от гледна точка на науката. За да намерят отговора на този въпрос, те анализираха стотици снимки на влюбени двойки. Изследването им е публикувано в сп. „Scientific Reports”.

Изследователите сравнили снимки на съпрузи, направени в началото на връзката (не повече от две години заедно) и след десетилетия брак (от двадесет до 69 години съвместен живот). Снимките са взети от отворени източници. Крайната извадка включва портрети на 517 двойки.

iStock/Getty Images

Предишни трудове заключаваха, че лицата на хората, живеещи заедно, наистина могат да се променят с течение на времето - по-рано учените твърдяха, че фактори като начин на хранене, начин на живот и свободното време, прекарано на чист въздух влияят на това. Дори моментите на смях могат да повлияят на мимиката и бръчките.

Новото проучване твърди, че това не е съвсем вярно: лицата на влюбените с времето не стават подобни. Влюбените са подобни физически още в началото на връзката - очевидно хората са привлечени от тези, с които имат общи черти. И това се отнася не само за възгледите за живота или предпочитанията, но и за външния вид.

Подходящи примери са двойките знаменитости: Бенедикт Къмбърбач и Софи Хънтър, или Жизел Бюндхен и Том Брейди.
БГНЕС