Защо се казва шамфъстък?
Защо се казва шамфъстък? / Thinkstock/Getty Images

Защо се казва шамфъстък? Какво е това нещо шам?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Кое ви прави впечатление в думата шамфъстък? Това е наличието на фъстък. Общото с нормалния фъстък е, че и в двете има фъстък. Днес вие отивате до магазинчето за ядки и там шамфъстъкът и фъстъкът са един до друг, сякаш са роднини, но те не са. Фъстъкът е от семейство бобови, а шамфъстъкът от смрадликови. И ако се замислите, едното расте в твърди шушулки, под земята, затова на доста езици се нарича земна ядка. А другото е цвета на женското храстово дърво. Разлика от небето до земята, буквално. Още повече, че фъстъкът е родом от Южна Америка, известен от преди 3 500 години, но съвсем разбираемо достига Европа едва след откриването на Америка. И дълго време са се чудели хората, какво да го правят. Хранели са най-вече животни с него. Шамфъстъкът е от Мала Азия, Вавилон. Висящите градини на Семирамида са имали шамфъстъкови дървета. Оттам достига до Средиземноморието. Известен е от 6 759 година преди Христа. Името, с което се подвизава по света, само не и тук, е пистачио, което идва от пистациа. А това е вариант на арабското писташио или фисташио.

На гръцки се казва фистика. В руски е станало фисташка, та и по нашите земи се е казвало фисташ, фистики, тоест фъстък. Думата не я донасят турците, както си мислите. Те я вземат по персийска линия, но и я заварват тук. Още елините са наричали това растение фистикия. Ако ви прави впечатление, оригиналното фъстък е значело само шамфъстък, другият изобщо не е бил известен. Така или иначе фъстъкът по нашите земи доста късно започва да се отглежда като култура, особено пък в България. Чак след Освобождението тръгва да се сее, но в границите на Османската империя също не им е трябвал. Наричали са го земен фъстък, като се имало предвид, че ядката приличала на онази - фистикията, пистациото. Ето как фъстъкът получава името на по-древната ядка и буквално го открадва. Важно е да се знае, че фъстъкът вече е придобил значение на ядка по тези земи и доста неща са фъстъци. Едва последното от тях е американският земен фъстък.

Но все още не сме отговорили на въпроса какво е шам, откъде идва? Идва от град Ашам, което е Дамаск. Шамфъстък е фистикия, тоест фистачио от Дамаск- мястото, откъдето се смята, че произхождат и са най-вкусните и качествените ядки. Това е цялата работа. Турците му викат ирански фъстък или антепфъстък от град Антеп. А на американската ядка и казват земен фъстък. Защо днес обаче тя е по-популярна? Защо като кажем фъстък веднага се сещаме за онзи, който се бели, земният, а не за другия - шамфъстъка. Ами, по културна линия е. Американците, които дълго време също хранели с фъстъци само животни, започнали да го използват за разядка в барове и по-късно в киносалони. Филмите без звук не са вървели с пуканки, а с фъстъци. Чоплиш и хвърляш. Едва когато киното започва да говори, няма как да правиш толкова шум в киносалона, ядеш по-безшумните пуканки. Ето как фъстъкът е започнал да измества по популярност шамфъстъка от Запад на Изток, за да стигнем до днешния момент, в който да се чудим, защо сме добавили това шам на традиционния фъстък, като всъщност е обратното - махнали сме го и сме му го дали без бой.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук