Питали ли сте се някога защо се целуваме със затворени очи? Всеки от нас го прави, а дори няма представа защо. Така сме видели от филмите? Така е по-естествено? Да не би пък да е някакъв вид инстинкт? 

Всъщност има няколко отговора на този въпрос и всички те са еднакво верни, даже се допълват и дават ясен отговор на тази мистерия. Вижте още в канала "OMG Facts" във vbox7-

Помага на мозъка да се фокусира по-добре

Проучване, проведено от психолози, твърди, че когато има обекти, привличащи вниманието ни, е по-трудно да се фокусираме мисловно върху каквото и да е. Когато затворим очи, изостряме останалите си сетива.

целувка
iStock/Getty Images


Чувстваме се по-малко уязвими

Целувката е нещо много лично и интимно. А тези неща по принцип ни карат да се чувстваме уязвими. Когато затваряме очите си, избягваме чувството за неловкост.
 

Комплекс от чувства 

Целувката може и да е символ на любов, но затворените очи са символ на вяра и доверие в партньора. Освен това заради казаното по-горе, мозъкът се фокусира, сетивата се изострят и лесно се достига до възбуда.

За да не е странно

И това е довод. Би било странно да се целуваш с някого и той да те гледа с широко отворени очи. И то в продължение на минути. Освен това, експертите са категорични, трудно е окото ни да се фокусира на такова малко разстояние от предмета, който трябва да фокусира.