Защо се целуваме?
Защо се целуваме? / Thinkstock/Getty Images

Защо се целуваме, като това няма пряко отношение към възпроизводството, тоест към секса. Откъде е дошло целуването, след като никое друго животно не го прави?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да така е. Нито едно друго животно не го прави. Оставете глупостите, че като куче тръгне да ви ближе, ви целувало. То така колко неща целува кучето, ако знаете.

Целуването става, като индивид А доближи устните си до индивид Б, и след това се обменят флуиди. Колко дълго продължава целувката? Индивид А и Б разнополови ли са или не? Знаят ли половинките им за тяхната дейност ? Това сега няма да дискутираме. Всеки от нас се е целувал, надяваме се. И в известна степен това е приятно. В мозъка има разни центрове, които се стимулират и човек изпада в настроение. Това е едното обяснение. Още през 1913 година учените откриват нерва "О", който се намира съвсем назад в мозъка и от него няма никакъв практически смисъл, освен че се задейства от целуване. Човек би се привел в готовност за секс и без нерва "О". Но той със сигурност помага. Същите тези учени, които са го открили, смятат, че той е свързан с едно позакърняло наше сетиво - обонянието. И благодарение на него ние усещаме феромоните. Посредством нервните окончания на устните и езика ни ние стимулираме нерва "О" и той кара носовете ни да усещат онези митични вещества, които са виновни за всичко. Това е обяснение № 1. Наричаме го романтичното обяснение със замесени нервни окончания и секси обяснения, нали?

Второто обяснение не е романтично, нито секси, а е еволюционно. Перорално е най-лесният начин за предаване на зарази. В университета в Лийц неотдавна предположиха, че целуването е в резултат на защитата от цитомегаловируса, което всъщност е херпес. Ако от него се зарази жена, която не е бременна, всичко е "ok" и тя дори получава имунитет. Но ако е бременна, шансът да не износи плода е 50%. Дори да роди детето ще е носител. Тоест целувката преди акта на забременяването е имунна защита. Така проверяваш партньора имали ли цитомегаловирус. И да има и да няма, все тая. Важното е да не те е забременил вече, че тогава е късно. Затова и до ден днешен целуването минава за приемливо, разбира се, до момента, в който жената не забременее директно на първата среща. Тогава обикновено не е много весело. Както разбирате за това е виновна еволюцията, не моралът. Първо, целуване, после чакате малко и чак тогава секс. Да си изкарате цитомегаловируса. Предупредих ви, че второто обяснение не е секси.

Надяваме се бяхме изчерпателни. Успех с цитомегаловируса и нерва "О", което и от двете да ви се струва по-приемливо, като обяснение. Всъщност я си се и целувайте и изобщо не мислете за това.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук