Защо Хитлер нямал нормален мустак, а малки смешни мустачки?
Защо Хитлер нямал нормален мустак, а малки смешни мустачки? / Thinkstock/Getty Images

Защо Хитлер нямал нормален мустак или пък не е бил гладко избръснат?

Отговорът на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Хитлер е сред най-големите злодеи. Това е безспорно, но нещо пречи да го възприемем съвсем сериозно. И това са смешните му малки мустачки. Защо ги носи, защо няма нормален мустак или пък не е гладко избръснат? Разбира се, тук по някакъв начин е замесена модата, това е ясно. Хитлер е бил подиграван заради мустаците си още приживе, но тези закачки идват най-вече от английската и съветската пропаганда. И никога от американската поради простата причина, че мустачките четчица са американска работа. Те идват след индустриалния бум в края на XІX век и сменят дотогавашните буйни мустаци. Новият човек - бизнесмен или индустриалец носи малки стегнати мустаци. Такава е модата в армията и полицията.

Най-известните мустачки са на Чарли Чаплин, който обаче започва да ги ползва от 1914 година, защото неговите герои са сатира на онова време. Оливър Харди от класическото комедийно дуо Лаурел и Харди има същите мустаци. Само че към 1914 година Хитлер има хубав, засукан мустак по примера на кайзера. Малките мустачки са донесени в Германия от популярния офицер и автомобилен състезател Ханс Кьопен, който бил идеал за прусашки гвардеец - стегнат, изпънат, ниско подстриган и с подрязан мустак. Дали Хитлер се е впечатлил от Кьопен? Едва ли. Мустаците на Кьопен не са толкова тесни, а и, пак казваме, подстригването на Хитлеровите мустаци датира от 1918 година. Причината е твърде прозаична.

Хитлер е служил като свръзка на самата фронтова линия и му се е налагало да носи противогаз. Немските противогази не са били особено надеждни по онова време и самият той е обгазен при една атака и временно губи зрението си. По заповед на командването всички войници с мустаци са длъжни да ги подкастрят или обръснат именно заради противогазите. Засуканите мустаци пречат. Това е и причината редникът по онова време Адолф да си подреже мустаците.

Но защо не ги бръсне, като много други? Толкова ли е суетен? Да, много е суетен. Дори повече отколкото предполагате. Но има и нещо друго. Малко известен е фактът, че Хитлер има белег на устата. За него говори в мемоарите си снаха му, ирландката Бриджит Хитлер, съпруга на полубрат му Алоис Хитлер-Младши. Младият Адолф умишлено е прикривал дефекта още като съвсем млад. Ето как мустаците му са били необходими. А защо после не ги е поддържал по-дълги? Защото Хитлер е човек на крайностите. Така че истинският въпрос тук е, защо не ги е направил още по-мънички? Но и така повдига достатъчно питанки.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук