Защо глупаците са тъпи, находчивите са остроумни, а биещите тъпана - тъпанари?
Защо глупаците са тъпи, находчивите са остроумни, а биещите тъпана - тъпанари? / ThinkStock/Getty Images

Защо казваме на глупаците, че са тъпи, а на находчивите, че са остроумни? Откъде идва тъп и остър ум? И в кръга на шегата, защо хората, които бият тъпана, се наричат тъпанари?

Най-напред да изясним, че хората, които бият тъпан, се наричат тъпанари заради инструмента, който всъщност е тупан, защото се тупа, блъска се. Туп-туп е звукът, който издава и оттам се е получило името. Въпреки някои връзки с разни типове, които стават единствено да ги налагаш и ида ги тупаш, и за нищо друго, тъпанарът и тъпотата нямат общо, защото тъпото и острото идват при умствените характеристики по друга линия.

Острото и тъпото са две качества на предметите, известни на човечеството дори преди да може да формулира някаква кой знае каква мисъл, която после да се определи като остра или тъпа. Острото реже, тъпото не реже. Едното е полезно в някои случаи, а другото в други. В известен смисъл острото може би е по-ценно, затова е и позитивната характеристика. Но всъщност не е задължително да е така. Да имаш остър език не означава, че си много готин. Този израз произхожда от схващането, че влечугите са хапели с езика си, не със зъбите. Оттам острите езици са на онези, които могат да те ухапят и да те отровят с думи, точно както някои змии. Но и характеристиката на ума не е директно свързана с влечугите, макар болката да има отношение.

Колкото и да е остър един ум, той не реже. Асоциацията с нож или меч тук е прекалена. Умът прави нещо друго. Той боде. Всъщност остротата и нейната опозиция - тъпотата са физическите белези на иглата. Този инструмент също е от зората на цивилизацията, но за разлика от ножа той не е смъртоносен. В латински език acumen означава интелигентен, бърз в преценката, остър, умен. И ако ви се тръгва по пътя между acumen и умен, моля ви, свободни сте да търсите връзки.

Но ние се връщаме на иглите, защото acus означава игла на латински. Оттам и акупунктура. Остротата на иглата е тази, която дава характеристиката на ума, не някакво друго острие. А остроумен е този, който успява бързо да забоде и да предизвика реакция с мисълта си, тоест с думите, но и да съшие нещо по-сериозно с тях, ако реши. Трудно е да проследим в детайли произхода на тази метафора. Ние имаме литературни източници, но те вероятно цитират по-стари източници. Така че кой за първи път решава, че умът е като игла, не е ясно. Имайте предвид, че убождането, включително ухапването може би са свързани с това, но до днес иглите, а не някакъв друг предмет са отговорни за понятията остър и тъп.

Тъп отговаря на неспособността да предизвикаш реакция от убождане. И когато някои е обиден, че е наречен тъп и отговори: А ти пък си много остър. Това всъщност е доста тъп отговор, защото опозицията на тъп е остър - остър като игла.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате