Дупките по чорапите се превърнаха в неочаквана, но често срещана гледка по време на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. Причината за това не е спорна мода - както биха предположили някои.

Дупките имат за цел да предотвратят мускулните крампи, които играчите могат да получат заради липсата на добро кръвообращение в така важните прасци на футболистите.
 
Според статия от Iflscience повечето футболисти получават нов чифт чорапи непосредствено преди началото на всеки мач. Тъй като това е нов чифт чорапи, синтетичната материя все още не е достатъчно гъвкава и понякога се оказва твърде тясна. на свой ред стегнатите чорапи могат да бъдат много неудобни и ограничаващи, а понякога дори могат да прекъснат кръвообращението, което да доведе до спазми.

За да облекчат натиска, някои играчи просто пробиват дупки в задната част на чорапите си, където мускулът на прасеца е най-развит.


"Става въпрос за функционалност", казва Джърмейн Дженъс, пенсиониран английски играч, коментирайки пробитите чорапи на свой съотборник през 2018 г. "Той очевидно смята, че чорапите му са твърде тесни и ги пробива, за да подпомогне кръвообращението в прасците си, така че да не получава крампи".

Между другото, крампите могат да бъдат причинени не само от физическо натоварване, а и от дехидратация на тялото.
БТА