/ / iStock/Getty Images
Стоматит, ротавирус, морбили, дизентерия, краста – това са само малка част от болестите, които могат да достигнат организма, ако пренебрегваме правилната и редовна хигиенна процедура за третиране на кожата на ръцете, съобщиха експерти пред РИА Новости в Световния ден за миене на ръцете.

Световният ден за миене на ръцете се отбелязва ежегодно на 15 октомври. Денят е обявен за такъв от Детския фонд на ООН през 2008 г.

"Болестите, които възникват от немити ръце, са конюнктивит, стоматит, ротавирус, дизентерия, клебсиелоза, салмонелоза, хелминтиаза и ламблиоза. Всички тези заболявания могат да се нарекат „заболявания на немитите ръце“. С други думи, те могат да бъдат напълно избегнати, ако се съблюдава правилно тази важна хигиенна процедура", твърди епидемиологът Олга Ненастина.

Според лекаря, ръцете трябва да се мият редовно: след връщане вкъщи, преди докосване на очите, носа, устата, след ползване на тоалетната, след издухване на носа или кихане, преди и след готвене, преди ядене, след докосване на сурово месо, птици или риба, след контакт с отпадъци, кошчета за боклук или замърсени повърхности.

Въоръжете се с антисептик

Също така е необходимо да си миете ръцете след посещение или грижи за болен човек, отбелязва Ненастина.

"Ако приемате някакви лекарства, тогава преди да вземете лекарството. Трябва също така да си измиете ръцете след контакт и грижи за домашни любимци", съветва специалистът.

Лекарят също подчертава, че е най-добре винаги да имате антисептик в себе си. Някои от тези продукти съдържат етилов алкохол и омекотители за кожата.

„Това не е заместител на миенето на ръцете, но ако няма начин да ги измиете, е добра алтернатива“, казва лекарят.

Ръцете - източник на инфекция

На свой ред Ирина Шилкина, главният специалист по инфекциозни болести на свободна практика към Министерството на здравеопазването в Московска област, заяви, че с немити ръце могат да се внесат в тялото различни чревни инфекции, краста, морбили, варицела.

Според специалиста, за да се предотврати инфекция с коронавирус и други инфекции, след старателно измиване на ръцете те трябва да бъдат третирани с антисептик.

"Ръцете ни са най-големият източник на зарази, не само с коронавирус, но като цяло
. Съветвам ви да не пренебрегвате простите, но необходими за поддържане на здравето ни правила. Мийте ръцете си!", съветва Шилкина.
БГНЕС