Защо е полезно да ядем сьомга?
Защо е полезно да ядем сьомга? / www.sxc.hu

Популярна заради мастните киселини, които съдържа, сьомгата е идеалната храна от различни гледни точки: съдържа относително малко калории, малко мазнини и въглехидрати, тя е отличен източник на протеини, според Suite 101.

Сьомга съдържа основните хранителни вещества и много малко калории. Порция от 100 грама от този вид риба съдържа само 168 калории и 4 грама мазнини. Не съдържа въглехидрати, а същото количество има и 28 грама протеини.

Освен факта, че е богата на основни мастни киселини, сьомгата е и богата на триптофан, което означава, че може и дори е препоръчително да се консумира вечерно време.

Този вид риба съдържа витамин D и селен, богата е на витамините B12 и B3, както и на фосфор, магнезий и витамин B6. Протеините, съдържащи се в нея, са полезни за мускулните тъкани, но не само, допълва БГНЕС. Хората, които са подложени на лечение, може безпроблемно да ядат сьомга, като алтернатива на червеното месо, което също е богато на протеини, но е бедно на наситени мазнини.