Защо безименният пръст си няма име?
Защо безименният пръст си няма име? / Thinkstock/Getty Images

Защо безименният пръст се нарича така? За останалите сме намерили криво-ляво някакви имена, а безименният си стои без име. Има много интересна причина за това. Сега ще я разкрием.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Как се кръщават пръстите? Много глупаво и елементарно, ако питате нас, с изключение на един единствен пръст. Но за него имайте още малко търпение. Имаме показалец, защото винаги с него сочим, среден пръст, наречен също и дълъг в някои езици, малък пръст, кутре, дребосък-това е ясно, и палец. Палецът е странен пръст, стърчи настрани. В английския и немския език се съсредоточават върху това, че е по-дебел, по-подут от останалите. На латински tumid означава подут, оттам и thumb на английски, daumen на немски. На латински обаче палец е pollex, означава силен, як. Оттам това е името на пръста в романските езици, включително и при нас е дошло от латински. Pollex, pollice, палец вече е синоним и на издатина, запънка. Но всъщност идва от латински. И така имаме силен, голям, дебел пръст, сочещ пръст, среден, дълъг пръст и малък.

Безименният пръст обаче не се връзва. На много места той се нарича пръст за пръстен, защото именно на него се носи пръстен, значи е специален. Толкова специален, че е наречен в древността и медицински пръст. Древните култури много са се впечатлявали от този пръст по две причини. Първата е, че ранните анатоми открили нерв, който свързва директно този пръст със сърцето. Значи това е пръстът на сърцето. Ето още едно от древните му имена. На него тогава ще си носим пръстените. Но защо безименен? Защото освен научен интерес, медицински, този пръст е имал и свещен смисъл, а имената на свещените обекти трябва да бъдат скрити, неназовани. Така че ето ви го пръстът без име. На урдо, санскрит, монголски, татарски, турски това е анонимният пръст. Дали го наричаме и ние така по тюркска или по славянска линия не е ясно, но това е магическият пръст.

Защо е магически? Защото и до ден днешен в него се крие магия. Погледнете си ръката. Ако безименният ви пръст е по-дълъг от показалеца - вие сте мъж. Ако показалецът ви е по-дълъг - вие сте жена. Безименният пръст показва нивото на тестостерон в организма. Колкото е по-дълъг, толкова по мъжествен е човек. Ако са ви равни безименният и показалецът това не е много добра новина за вашата сексуалност. Та още от древността хората са забелязали връзката между размера на този пръст и някои качества, които са свързани. Всъщност са свързани с нивото на тестостерон в организма.

Днес има научни студии, как хората с по-дълъг безименен пръст са по-добри в математиката, във взимането на решения, в ръководенето, но и са по-агресивни. Древните обаче са нямали обяснението, което ние имаме сега, а именно, че развитието на този пръст в ембриона съвпада с половото му определяне и затова е толкова ясен знак за нивото на тестостерон. За тях това е било тайна, магия. Как така по един пръст е ясно кой е мъж и кой жена? И именно затова са носели пръстен на магическия пръст, защото той е означавал или статут или обвързване. Така че безименният е не само най-магическият пръст, но и много по-важен, от сексуална гледна точка, от средния.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате