„Аида” е ресторант в Макао с рецепти, съхранявани и предавани от поколения. Заведението е място, където можете да се насладите на домашна кухня от португалско-китайското население на Макао, пише Voice of America.

„Специалното при хората от Макао е, че тук обикновено говорим няколко езика. Баба ми е един от 50-те души, които всъщност поддържат умиращия език, наречен патуа. Той произлиза от португалския, но е примесен с китайски акцент и местния му привкус”, коментира Ивоне де Хесус, собственик на заведението.

Местните жители казват, че тяхната идентичност е уникална: от езиците, които говорят – смесица от кантонски, португалски и английски, до храната и смесването ѝ от португалската и китайската кухня. Но населението на Макао вижда заплаха за своята идентичност, тъй като португалското население, което прави района уникален, се очаква да намалее. Правителството вече не дава преференции на хора от европейската държава, които искат да живеят и работят тук. Сега те се третират като другите чужденци, като им се дава временно разрешение за работа, вместо лична карта и постоянно жителство.

По време на COVID пандемията много португалци са се завърнали в родината си. Правителството на Макао казва, че е отдало значение на културното наследство на региона - чрез защита на колониалната архитектура на региона, осигуряване на финансиране за училищата за преподаване на португалски език и поддържането на старите квартали, но местните се притесняват, че това не е достатъчно, допълва Voice of America.
Voice of America/NOVA