Двойката короновани жерави в бургаския зоопарк вече има своето първо потомство, което е и единствено за българските зоопаркове.

Бебетата се излюпиха преди няколко дни и вече смело следват родителите си, като юлските горещници се оказаха прекрасно време за тях.

„Произходът на коронования жерав е Африка, където това са съвсем нормални температури”, коментира собственикът на зоологическата градина Кръстьо Дъбов, предава NOVA.

Сърничката Страхливка роди близнаци в бургаския зоопарк 

Маскировъчното оперение на новоизлюпените птици ще остане такова поне до петия им месец, когато ще започнат малко по малко да приличат на възрастните. Полът им обаче ще стане ясен, едва когато птицата съзрее до година и половина, така че малките все още нямат имена. Щастието обаче е голямо, защото от двойката жерави се очакваше потомство в продължение на няколко години. „Майката сама си снесе две яйца. Те снасят от 1 до 3 яйца, в много редки случаи 4. Люпят ги в границите на 28 дни, като майката помага на малките да излязат. Те са съвсем беззащитни и в рамките на 48 часа започват да следват майката”, обясни Дъбов.

Жегите се оказват благоприятни и за новородените китайски мини прасенца, за новородените сърнички и за още едни пиленца, излюпени преди броени часове - тези на черните кокошки от мистичния вид аям кемани. За чисто черните птици, наричани „кокошка на щастието”, в Азия има легенди и се счита, че тя е не просто мистична, а носи късмет на стопаните си. Черните пиленца смело събират слънчеви лъчи под жаркото слънце и очевидно се чувстват прекрасно.
И докато високите жеги са подходящи за малките жеравчета и топлолюбивите обитатели в зоопарка, то полярните вълци и лисица прекарват обедните часове скрити дълбоко в бърлогите си, където температурите на метър и половина под земята са значително по-ниски.
NOVA