Започва преброяването на лебедите по река Темза
Започва преброяването на лебедите по река Темза / снимка: BGNES

По течението на река Темза и нейните притоци започва ежегодното преброяване на лебедите, които по традиция принадлежат на британската корона. Това посочват в комюнике от Бъкингамския дворец, пише БГНЕС.

Церемонията датира от ХІІ век и се провежда всяка трета седмица на юли, а през тази година - от 16 до 20 юли. По-рано британските монарси са имали изключителното право на собственост върху всички лебеди в страната, но по-късно през ХV век, това право частично е било предадено на търговците на вино от Лондонското Сити.

Сега властта на британската кралица се разпространява само върху лебедите, които са в Темза и нейните притоци, и не са им поставени пръстени. Към кралския двор дори съществува специална длъжност на Кралски преброител на лебедите, който наблюдава популацията на тези царствени птици в британските водоеми.

“По-рано държавата обявявала всички лебеди за своя собственост, защото те са били важен източник за деликатесно месо за банкетите и празниците. Днес лебедите, както и преди, се преброяват, но естествено, вече не се ядат”, се отбелязва в комюникето на Бъкингамския дворец.