Започва походът на туристи ветерани
Започва походът на туристи ветерани / netinfo

Над 120 човека от 66 туристически клуба в цялата страна ще участват в четвъртия национален поход на туристите ветерани. Походът започва от Централна гара София, съобщиха от Българската телекомуникационна компания.

Това е четвъртото по ред издание на националния поход, като за втори път инициативата се осъществява с подкрепата на БТК. Традиционно той се организира от Федерацията на туристите ветерани и този път домакин е клубът в София. Четвъртият поход е посветен на 111-та годишнина от деня, в който повече от 300 ентусиазирани любители, начело с Алеко Константинов, изкачват най-високия връх на Витоша - Черни връх. Последният неделен ден на месец август официално е обявен за Празник на туризма в България.

Туристите ще изминат маршрута до хижа "Алеко" и ще разгледат два обекта от движението "Опознай България - 100 Национални туристически обекта" на територията на столицата - Зоологическата градина и Черни Връх. В програмата на туристите ветерани е включен и Природонаучният музей "Витоша" в Драгалевци. На Черни връх ще бъде отпразнувана и 40-годишнината на движението "Опознай България - 100 Национални туристически обекта", допълват от Българския туристически съюз.

Движението е създадено през 1966 г. на Витошкия първенец Черни връх. За участие в честването са поканени представители на държавни ведомства и министерства, столична община, ръководители на туристически дружества от цялата страна, туристи и привържениците на движението "Опознай България - 100 НТО".