/ Gulliver/Getty Images
Тази година ще бъде присъдена специална награда „Сребърна мечка“ вместо досегашната „Алфред Бауер“
В германската столица стартира 70-ият Международен филмов фестивал в Берлин, в чиято програма са включени около 340 филма, 18 от които се съревновават за наградата „Златна мечка“, предаде ДПА.

Куп холивудски знаменитости ще гостуват на Берлинале

Gulliver/Getty Images

Холивудските актьори Джони Деп, Хавиер Бардем, Ел Фанинг и Салма Хайек ще преминат по червения килим на феста, както и Хилари Клинтън. В списъка на гостите са също актьорите Хелън Мирън, Кейт Бланшет, Роберто Бенини и Уилям Дефо, както и Джейсън Сийгъл. Председател на журито тази година е британският актьор Джеръми Айрънс.

Gulliver/Getty Images

Берлинале - един от най-значимите кинофестивали в света, редом с Кан и Венеция ще продължи до 1 март.

Киносалони в четири германски града - Хамбург, Мюнхен, Есен и Хале, за първи път ще покажат галацеремонията за откриване на Берлинале, чийто водещ ще бъде българският актьор Самуел Финци. На нея ще бъде прожектиран филмът „Годината ми със Селинджър“ на канадския режисьор Филип Фалардо с участието на Сигорни Уивър. Филмът е за начинаещ поет, който отговаря на писмата от почитатели до американския писател.

Gulliver/Getty Images

Международният филмов фестивал в Берлин тази година ще присъди специална награда „Сребърна мечка“ вместо досегашната „Алфред Бауер“, заради твърденията за връзки с нацизма на първия фестивален директор, съобщи ДПА. Новата награда „Сребърна мечка“ ще бъде присъдена от международното жури.

Gulliver/Getty Images

Според разследване на седмичника „Цайт“ Бауер е играл важна роля в утвърждаването на филмовата политика на нацистите. Той е следял отблизо и е докладвал за действията на актьорите, режисьорите и другите представители на кино индустрията. Бауер е директор на Берлинале от откриването му през 1951 г. до 1976 г.

Досега наградата „Алфред Бауер“ се присъждаше за иновативност в киното.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА